Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/brasovev/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1261
Brasov Events
Brasov Events
Vremea in
 • : 0C
 • O afacere născută dintr-o pasiune. Transformă orice obiect într-un ceas

  10:41 03 November, 2014

  ceasornicar tudor (10)Pentru un tânăr de 31 de ani din Brașov ceasurile nu reprezintă doar o chestiune de timp, ci un mod de viață. Apartamentul în care locuiește cu chirie îi este și loc de muncă, fiind transformat într-un atelier unde transformă orice obiect într-un ceas. „Mi-au plăcut de mic, însă m-am apucat să le construiesc prin 2010. Locuiam cu încă un cuplu, care obișnuia să se mai joace cu mecanismele de ceas. M-am gândit atunci că aproape oricărui lucru îi poţi pune un mecanism şi îl poţi transforma în ceas”, își amintește Tudor Petrican începutul poveștii sale. Și s-a apucat să transforme orice găsește în ceasuri, de la plăci de vinil sau oglinzi, până la roți de bicicletă sau ventilatoare.

  Primul pe Google la „ceasuri de perete”

  Dacă la acel moment totul părea o joacă, acum pe Google apare la prima poziție în urma unei căutări după „ceasuri de perete”. A realizat în 4 ani aproximativ 1.000 de ceasuri, multe din ele lucrate manual, cel mai ieftin ceas costând 80 de lei, iar cel mai scump ajungând la 1.000 de lei. Face modele care îi plac, iar apoi oamenii le comandă. Tehnicile de construcție sunt multiple, mai simple sau mai complicate, iar în fucţie de acest lucru, dar și de material, sunt influenţate timpul de lucru şi bugetul. De altfel, pe lângă construcția modelelor, o bună parte din timp îi este ocupată de procurarea materialelor, după care spune că merge „peste tot, având ochii mereu deschişi, pentru că poţi găsi oriunde obiectul dorit. Plasticul şi metalul mi-l iau de la firmele care importă, pentru că în ţară nu prea se mai fabrică”. Pentru a-și vinde marfa, și-a făcut și un site (beclockwise.ro), tot singur, în aproape doi ani, pe care îl modifică însă zi de zi. De altfel, Tudor este pasionat și de software și spune că dacă vrei să faci ceasuri, neapărat trebuie să ştii şi grafică pe calculator. „În toată munca mea, nu prea am apelat la specialiști, decât atunci când a fost neapărat nevoie, la un sudor, spre exemplu, atunci când am avut un model metalic. Am avut o viziune şi caut să o dezvolt mereu. Sunt foarte mulţumit de activitatea mea, care creşte de la an la an”, ne spune brașoveanul de 31 de ani. Cele mai multe ceasuri le vinde în țară, însă speră că odată ce va termina să-și traducă site-ul în limba engleză să își extindă vânzările și în străinătate. Are în plan și să își formeze o echipă, pentru că are tot mai mult de lucru: „Am nevoie de oameni care să se ocupe de design, dar mai ales să mă ajute în munca fizică, brută”.ceasornicar tudor (16)

  „Ori te școlești, ori furi meserie”

  A studiat Electrotehnica la Brașov, la un moment dat și-a întrerupt studiile și s-a mutat în București, pentru a lucra în asistență tehnică de calcul, însă apoi s-a întors să-și termine școala, și-a descoperit vocația și a rămas acasă. „Îmi place să mă plimb, să văd lucruri noi. Aşa te dezvolţi ca personaj, ca om. Practic, suntem într-un continuu proces de învăţare”. Mentorul său a fost un prieten, Eduard Ion, sculptor de meserie, care l-a iniţiat în tainele acestei arte, cu ajutorul căreia îşi realizează modelele. Tudor crede că acesta a fost norocul lui, deoarece „când eşti la zero, ai două variante, ori mergi şi te şcoleşti, ori furi meserie de la cineva”.

  Tags:

  Lasa un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Stiri de ultima ora

  Erwin Chargaff of Genetics
  15 March, 2018 0

  Calendar

  Calendar

  March 2018
  M T W T F S S
  « Feb    
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  

  Inscrie un eveniment