Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/brasovev/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1261
Brasov Events
Brasov Events
Vremea in
 • : 0C
 • O TEHNICĂ DE REZOLVARE CREATIVĂ A PROBLEMELOR: BRAINSTORMING-UL

  10:35 13 December, 2013

  Brainstorming-ul este o tehnică extrem de eficientă în generarea unei multitudini de idei creative pentru rezolvarea unei probleme date.

  Care ar fi primul motiv pentru care ar trebui să alegem să folosim tehnica brainstorming-ului atunci când avem de rezolvat, în grup/organizație, o problemă? Pentru simplul motiv că această tehnică ne oferă o libertate totală de exprimare. Nimeni nu va judeca sau critica ideile noastre, ceea ce nu poate fi decât minunat. Putem fi relaxați, putem glumi, putem spune orice ne trece prin cap, dacă are legatură cu subiectul. Cum poate fi, în aceste condiții atât de eficientă o asemenea tehnică? Simplu! Tocmai această multitudine de idei (unele de-a dreptul trăznite) este rezervorul din care va rezulta, la final, soluția sclipitoare.

  Cum stârnim această ”furtună a minții”? Cum ne aducem coechipierii în acea stare de profundă inspirație? Iată mai jos regulile/principiile/pașii brainstorming-ului:

  1. În primul rând, se definește clar problema. Se spune că jumătate din răspuns este întrebarea însăși.
  2. Se stabilește o limită de timp. Acest lucru depinde de natura și gradul de complexitate al problemei.
  3. Se solicită participanților idei pentru rezolvarea problemei. Psihologii recomandă cel puțin 50 de idei, bine fiind de reținut faptul: cu cât sunt mai multe, cu atât este mai bine.
  4. Ideile se scriu pe o tablă/foaie de hârtie/coală flipchart, în ordinea generării lor și în așa fel încât să poată fi văzute de către toți participanții. Se notează absolut toate ideile, indiferent cât de stupide sau imposibile par la prima vedere.
  5. Nu sunt permise criticile la adresa ideilor emise. Sunt încurajate, în schimb, râsetele și buna dispoziție.
  6. La expirarea timpului alocat sau atunci când ideile sunt epuizate, se va trece la gruparea celor asemănătoare sau care au legătură unele cu altele.
  7. Prin discuții și consens, se ordonează apoi ideile, începând cu cea care place cel mai mult, către cea care place cel mai puțin grupului.
  8. Se aleg apoi, spre exemplu, primele 5 soluții din acest clasament și se analizează în continuare.
  9. Se stabilesc 5 criterii pentru alegerea soluției optime. Aceste criterii pot fi restrictive (de ex. nivelul resurselor, restricții legale, restricții de timp) sau/și stabilite la alegere (eventual tot prin brainstorming).
  10. Se acordă fiecăreia dintre cele 5 idei reținute câte un punct pentru fiecare criteriu, pe care îl îndeplinește.
  11. Se ordonează ideile în ordinea descrescătoare a punctajului obținut.
  12. Dacă s-a ajuns până la acest punct… Felicitări! Ați găsit soluția căștigătoare!

  Dacă sunt mai multe soluții cu punctaj maxim e și mai bine: aveți de unde alege!…

  Brainstorming-ul este o metodă ce am putea-o folosi și acasă! În acest fel am reuși să implicăm fiecare membru al familiei în procesul de luare de decizii, am da fiecăruia dintre noi, chiar și copiilor, sentimentul propriei valori și al propriei contribuții la viața de familie și… am înțelege mai bine și am aprecia mai mult faptul că suntem o familie, o echipă, un întreg!

  Spor la creație și idei inspirate vă doresc! Restul va veni de la sine!

   

  Cu drag,

  Ștefania

   

  Tags:

  Lasa un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Stiri de ultima ora

  Calendar

  Calendar

  May 2018
  M T W T F S S
  « Apr    
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  

  Inscrie un eveniment