Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/brasovev/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1261
Brasov Events
Brasov Events
Vremea in
 • : 0C
 • Traian Băsescu la Braşov: Avem toate condiţii pentru a dezvolta industria IT. Putem accesa 106 milioane de euro de la UE pentru valorificarea acestei inteligenţe

  10:07 29 March, 2014

  Basescu BrasovTraian Băsescu a participat astăzi la “Maratonul IT”, organizat de Universitatea „Transilvania“ din Braşov. Acesta a precizat că în România „sunt condiţii pentru dezvoltarea sectorului IT. „România este un mare furnizor de inteligenţă, care este o resursă mai valoroasa decât aurul de la Roşia Montană sau gazele de şist”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, adăugând că ţara noastră poate deveni un campion al modernizării în regiune.

  În cuvântul ţinut în fata participanţilor, preşedintele a subliniat că modernizarea informatizării este una dintre soluţiile recuperarii decalajelor dintre România şi celelalte state membre UE.
  Şeful statului a remarcat că evenimentul de la Braşov se află la prima ediţie, în timp ce el este “la ultima ediţie”, la finele acestui an încheindu-şi cel de-al doilea mandat. „Astăzi dascălii vor pune laurii pe capul câştigătorilor. Evenimentul arată două lucruri: inteligenţa şi generozitate. Programele pe care le-aţi realizat vor fi dăruite UE pentru a fi distribuite, implementate, în orice alt stat al UE”, a mai afirmat preşedintele.

  Avem cadrul necesar pentru dezvoltarea industriei IT

  Ca şi în alte rânduri, Traian Băsescu a subliniat că în România există cadrul necesar ca o industrie IT să se dezvolte în cele mai bune condiţii, reamintind că viteza internetului în ţara noastră este în topul celor mai mari din lume. „Avem un sistem fiscal pentru companiile IT favorabil şi, cel mai important lucru, inteligenţa şi plăcerea tinerilor români de a se afla în faţa unui calculator. În 90% din cazuri, dacă le pui în faţă o sapă şi un calculator, vor prefera să se aşeze în faţa calculatorului. Nativ ne îndreptăm către o muncă intelectuală şi mai puţin către dat cu sapa”, a mai spus preşedintele, adaugând apoi în glumă: “Slavă Domnului că avem 10% care se îndreapta şi către datul cu sapa”.

  Pe de alta parte, şeful statului a mai apreciat că “Romania e o ţară, datorită resursei umane pe care o are, în care nicio mare firmă IT nu şi-a permis să nu existe, să nu aibă un centru dacă nu naţional, măcar regional”.

  Marile firme IT vin ele unde există resursă umană şi talentul. România e un mare furnizor de inteligenţă“, a ţinut să sublinieze Băsescu, făcând o trecere în revistă a marilor companii IT prezente in Romania, în frunte cu Oracle.

  Exemplul Oracle

  În acest context, Traian Basescu a precizat că Oracle, cu al cărui vicepreşedinte de origine română a discutat de mai multe ori, a pornit în România de la 10 angajaţi în Bucureşti, iar acum are 2.200 de tineri români selectaţi, motiv pentru care “România a devenit cel mai mare exportator de softuri industriale după Oracle USA”.

  Putem atrage fonduri europene

   

  Preşedintele a mai subliniat şi importanţa atragerii de fonduri europene. „Valorificarea inteligenţei necesită şi ceva bani. Sunt bani europeni care pot fi utilizaţi pentrru valorificarea acestui tip de inteligenţă, 106 milioane de euro, care trebuie cheltuiţi în 2014 şi 2015, în programul de creare de locuri de muncă pentru tineri. Ar fi o eroare şi o pierdere imensă dacă România nu ar lua banii de la UE, pentru a-i pune la dispoziţia tinerilor. Inteligenţa este o resursă mai importantă decât aurul de Roşia Montană sau gazele de şişt. Avem această avere uriaşă, pasiunea tinerilor pentru informatică, avem şi banii de care avem nevoie. Totul este să-i luăm. Văd România capabilă să-şi valoifice reusursa de inteligenţă şi să ajungă unul din campionii modernizării. Apelul meu către toate instituţiile statului, către universităţi este: Valorificaţi banii pentru a pune în valoare inteligenţa studenţilor care-i aveţi la cursuri“, a mai spus preşedintele Traian Băsescu.

  La final, preşedintele i-a felicitat pe toţi participanţii la aceasta “întrecere a minţii” care a avut loc la Braşov, subliniind care este rezultatul competiţiei: “De la câteva zeci de tineri, soluţii pentru o jumătate de miliard de cetăţeni ai UE”.

  L-a lăudat pe primarul George Scripcaru

  La ieşirea de la întâlnirea cu primarul Braşovului, George Scripcaru, Traian Băsescu a spus că a discutat probleme din administraţia locală. „Vă felicit că aveţi un primar bun şi că lucrurile merg bine, deşi nu-şi ia toţi banii pe care ar trebui să îi dea Ministerul Dezvoltării. Foarte bine însă că se bazează pe bani europeni, pe finanţări externe de la BERD şi BEI”, a declarat Băsescu la ieşirea de la Primărie

  La ce ajută aplicaţia creată de câştigătorii „Maratonului”

  „Maratonul IT” a început vineri, la ora 12.00, în cadrul acestuia fiind înscrise zece echipe de studenţi din întreaga ţară care vor încerca, pe parcursul a 24 de ore, să creeze un soft tip android, destinat persoanelor cu dizabilităţi. În final, competiţia a fost câştigată de o echipă de la Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov. Echipa Krankenschutz, formată din Andrei Bârsan, Izabella Szen, Bogdan Brînzoiu şi Ştefan Nica, a dezvoltat o aplicaţie care poate fi folosită pe orice telefon mobil.

  Practic, atunci când la 112 se primeşte un apel de urgenţă venit dintr-o zonă greu accesibilă sau aglomerată, operatorul marchează locul, iar persoanele care au această aplicaţie primesc o notificare pe telefonul mobil. Astfel pot ajuta mai repede dacă se află la faţa locului sau pot oferi informaţii utile salvatorilor. Toate aplicaţiile create de tineri au fost donate pentru a putea fi folosite în Uniunea Europeană. Chiar preşedintele Traian Băsescu a înmânat reprezentantei Comisiei Europene o mapă cu toate aplicaţiile.

  Lasa un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Stiri de ultima ora

  Free Writing Essays Example
  19 April, 2018 0

  Calendar

  Calendar

  April 2018
  M T W T F S S
  « Mar    
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  

  Inscrie un eveniment